Als het aan de KNVB ligt is video analyse bij amateurs binnen enkele jaren heel normaal. Langs vrijwel ieder hockeyveld staan momenteel al één of meerdere camera-installaties. Veel voetbalverenigingen tonen ook steeds meer interesse in de mogelijkheden. Maar niet alleen om wedstrijden en beelden te analyseren. Het zal ook steeds vaker voorkomen dat die opnames worden gebruikt rond tuchtzaken.
Zo werd Rick Wils (Sportlust) vorig jaar van achteren neergeschopt terwijl er geen bal in de buurt was. Uniek is het gebruik van de opnames van die doodschop niet, maar de massale aandacht geeft volgens de KNVB wel aan dat dit fenomeen nog niet zo bekend is. ,,Het is zeker nog geen gemeengoed’’, zegt woordvoerder Daan Schippers.
Spelplezier
Het vastleggen van misstanden op de voetbalvelden zijn uiteraard niet de belangrijkste doelstelling is. Voorop staan het vergroten van spelplezier, de toegankelijkheid en het ontwikkelen van amateurvoetbal door videoanalyse.
Ondertussen ziet de KNVB wel meer beelden langskomen rond tuchtzaken, zoals bij de Sportlustzaak. ,,Dat zal steeds meer worden. Het is eigenlijk simpel: als we de beschikking hebben over beelden, dan kan dat als bewijs dienen in de tuchtrechtspraak. Want het is wel de bedoeling dat deze beelden hiervoor gebruikt kunnen worden.’’
Ontwikkeling
Wedstrijdbeelden van amateurwedstrijden worden steeds zichtbaarder door het gebruik van telefoon. Sinds enkele jaren maken veel hockeyclubs gebruik van wedstrijdbeelden en nu is ook de KNVB en Talpa officieel begonnen met het uitrollen van een landelijk platform. Veel van deze installaties zijn vast/permanent waardoor (bijvoorbeeld) uitwedstrijden lastig tot niet te analyseren zijn. Één van de laatste ontwikkelingen op het gebied van video analyse is de videomast van SPORTSVIEW. Mobiel, 4K camerabeelden, snel op te zetten, licht in gewicht en gemaakt van carbon; dus extreem sterk!
Toekomst
Verwacht wordt dat data en video nog meer met elkaar verbonden zullen raken. Real-time statistieken, heatmaps en informatie over gezondheid van spelers zullen een steeds completer beeld geven van wat er op het veld gebeurd. Spelers, trainers en clubs kunnen op deze manier beter anticiperen bij spelsituaties en wedstrijden in het algemeen
Ondertussen zijn er alweer initiatieven die zich bezig houden met de rol van video in de toekomst. De eerste stappen worden alweer genomen met het inzetten van drones en VR. Voetbaltraining in VR is een grote stap vooruit voor het voetbal. Maar als deze methoden eenmaal wijder verspreid zijn (en het heeft er alle schijn van dat dit gaat gebeuren), dan zullen de volgende generaties voetballers op jonge leeftijd nog veel beter zijn voorbereid. Stel dat Messi en Cristiano Ronaldo al op jonge leeftijd hadden getraind in VR, waren ze dan nóg beter geweest?