Bij het beoefenen van een sport kun je geconfronteerd worden met vormen van ongewenst gedrag. Denk aan pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Het is fijn als je in zo’n situatie terecht kunt bij een vertrouwenspersoon binnen jouw vereniging.
Wat is een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.
De vertrouwenscontactpersonen zullen niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar u de weg naar een goede oplossing proberen aan te dragen. De vertrouwenscontactpersonen zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kunnen u informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of u doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het vertrouwenspunt sport van NOC*NSF, die getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen en seksuele intimidatie.
Geheimhoudingsplicht: álles is vertrouwelijk
Een vertrouwenspersoon is er voor leden die meldingen of klachten hebben over ongewenst gedrag. Dat kan zijn: agressie, geweld, seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie. Een vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en gaat altijd vertrouwelijk om met jouw informatie.
Taken van een vertrouwenspersoon
Je kunt bij de vertrouwenspersoon onder andere terecht voor:
- eerste opvang als je bent lastiggevallen en hulp en advies nodig hebt;
- het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is;
- informatie over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures;
- begeleiding als je de zaak aan de orde wil stellen bij een klachtencommissie of leiding van een onderneming;
- doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties of een mediator;
- het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag.
Daarnaast kan hij of zij:
- leidinggevenden en management adviseren en ondersteunen bij het voorkomen van ongewenst gedrag;
- gevallen van ongewenst gedrag registreren.
Preau Sports
Preau Sports is totaalleverancier voor sportverenigingen. Naast kwalitatieve inrichtings- en trainingsmaterialen kunnen wij ook voorzien in teamwear (Inaria) en innovatieve sportmaterialen. Op deze manier kunnen wij een complementair aanbod bieden waar clubs en verenigingen zich mee kunnen onderscheiden.
Wilt u meer weten over ons assortiment of heeft u specifieke vragen? Wij staan u graag persoonlijk te woord. Wij zijn te bereiken via 0252 – 823 071 of via info@preausports.nl.